Futbol.

Turkiyede futbol gençliği.

Simdi olayın giriş bölümü söyle gelisir.Kız cocuklarının ergenlige girmelerinin ardından daha yeni yeni kızları anlamamaya baslayan genç erkekler(bir daha hiç bir zaman anlayamacaklardır) bir araya gelerek saklambaç için çok büyük olduklarına yerden yuksek için çok yuksek olduklarına karar vererek televizyonda gordukleri bazı oyunları denerler.
Bu oyunların başında tabiki futbol gelir.Ama inanın mahallede oynanan futbol, futboldan çok rugbyi cağrıştırır.Topu ayağına alan türk çocuguna vahiy gelir.Özel olduğuna inanan çocuk tsubasanında etkisiyle 72 kişiyi aynı anda çalımlayabileceğini düşünür ve bunu dener.2-3 kişiyi çalımlama başarısına eriştikten sonra topu illaki kaptırır.Ondan kapan çocuğa nolur dersiniz? Tabiki vahiy bu sefer ona gelir.Böyle bir döngüde olay devam eder.
En sonunda bunun böyle olmayacağına inanan TÇ(türk çocukları) belli kurallar koymayı akıl eder.Buradaki asıl ilginç olan kuralların hepsinin ister ankarada konsun ister istanbulda isterse mersinde aynı olmalarıdır.Çözülememiş bir gizemdir bu.Göçle yayıldığı tahmin edilmektedir.Kaleler dediğimiz olay ise genelde bir tarafı duvar diğer tarafı açık ve yola bakar.

1. Kural: Kale kaleciye göre değişir.

Şimdi orantısız bozuk Tç'ler için boy oranları sabit değildir.1.20si vardır bunların 1.50si sonra 2.50si falanda vardır iste.Simdi kaleye gecen adam 120 cm ise zıpladı bu kaça ulaşır en fazla 130 diyelim.Bu herifle 150 cm herifin aynı kaleyi koruması mümkünmüdür? Tabiki hayır.
Bir şut kaleciyi geçtiğinden sonra diyaloglar başlar.Şimdi Rüstem'le Ceyhun'un diyalogları örnek olması açısından değiştirilmeden alınmıştır.
Rüstem: Lan olum üstten ağut oldu.
Ceyhun: Nası lan amına koyim(anlam bilinmemektedir henuz)adam yetişirdi zıplasaydı.
Rüstem: Nasıl yetişsin ya.
Ceyhun: Bak top buraya çarptı.Zıpla lan Emre.
(Emre zıplar)
Ceyhun: Lan bak yetişti.
Rüstem: İyide top daha yukarıya gelmişti.
Ceyhun: Yok artık ben nereye vurduğumu bilmezmiyim.
Böyle sürer gider.Ama ilginçtirki ikisinden biri diğerinin görüsünü kabul eder.

2.Kural Abanma yoktur.

Abanırsan sayılmaz.Hatta karşı takım faul kullanır.Cünku onun elini kafasını gözünü acıkmışsındır.Abanmada görecelidir.Rüstem'e abandığınla Ceyhun ve Emreye abandığın bir değildir.Diyelimki abandın top duvardan seker geri gelir.Duvardan gelen sesten 2 farklı görüş olusur.
1. Abandın lan.
2. Valla abanmadım ayağımın içiyle vurdum.
Bir tartışma sürecinden sonra olay tatlıya bağlanır.

3. Penaltı

Penaltı çok farklı şekillerde oluşur.Gole giden topa elle müdahale tartışmasız penaltıdır.Kaleci için bile cunku kaleci açılamaz.Kale dibine bile kurtarsa açılmış sayılabilir.3 korner bir penaltıdır.Bu penaltı farklı bir penaltıdır bazen.Kalecisiz topukla atılır.Kalecisiz kaleye arkası donuk Tç topuğuyla dürter.Top ancak 5 dakikada kaleye yada auta ulaşır.
Normal penaltıda ise kaleci değiştirmek 2 penaltıyla sonuçlanacaktır.İlk penaltı gol olursa ikincisi kullanılmaz.

4. Atan alır.

Hem golu atarsın hem tıpış tıpış gider alırsın adeta ödül gibidir."Nasılda çaktım ama" diye düşünür Tç.

5. Ver bakiyim bi!

Mahalledeki bir delikanlı muhtemelen lise 1-2 gitmektedir.Gelir ve Tç lerden topu ister.Amacı bir kerede o vurmasıdır.Ona topu vermek farzdır.Topa gelişine vuran Delikanlı direk topu ust yada yan bahçeye gönderir.Tabiki işi burda biter.Topu alma işi Tçlere kalır.

6. Gol

Bariz gol olanlar golden sayılmayabilir.Çünkü bir top direğin üstünden dahi geçebilmektedir.Çünkü direk yerine yerde bir tane taş bulunmaktadır.Top bile bu taştan buyuktur.Bu durumda 2 farklı şekilde sonuçlanır.
Golü yiyen Rüstem takımı "Gol değil lan direk." Görüşünü savunurken.
Gölü atan Ceyhun Takımı "Gol değil, boru!" (burda boru direği temsil etmesi gerekirken bal gibi gol anlamına gelmektedir.Burası hala araştırılan bir konu)

Takımların 5-5 olması nedeniyle bu tartışma sonuçlanamayabilir.Burada devreye saf olan Emre girer.Rüstemin takımında olmasına karşın "Goldü lan bende gördüm" tavrı olayı sonuçlandırır.
Ceyhun " Adamın gol diyo" veya dahada pekiştirilmiş haliyle "Adamın bile gol diyo lan" lafıyla bu raundu kazanır.

7. Maç süresi.
Maçta süre yoktur.Maçların %60i "5de devre 10da biterdir".%25i Ezanla sonuçlanır.%10u ise tadına doyulamadığından "7de devre 15 de biter" olur.Kalan %5in içinde "10da devre 20de biter" ve 20şer dakikadan(+ uzatlamalar) gibi çoaltılabilir.

8. Kimse aynı "Futbolcu" olamaz.

Efenim Tç top oynarkene kendini bukalemum gibin başkalaştırır.Kendisinin bir messi bir ronaldo olduğuna etraftakileri inandırır.Diğerleride sen Ronaldoysan bende ibrahimovicim lan o zaman moduna baglanır.Cok ilginç seyler cıkabilir.Mesela bizde futbolda kendinin Micheal Jordan oldugunu iddia eden adam vardı.Bazen takım seçilir takımdaki en gzl futbolcu az ise kavga cıkabilir.Forvet secen oyuncu forvet defans secen oyuncu defans oynar.Kaleci secenin vay haline.Tçlerden biri spikerlik gorevinide üstlenir.
Emre(kalededir): "Evet,Messi gidiyor.çok güzel bir çalım sutunu cekti.Ve goooooooollll."
Bir anlık duraklama.ilerde konusulanları dinleme.
"Hayır hakem abandın diyor ve golü vermiyor."

9. Ofsayt

Baslarda ofsayt sadece sallamadır.Cunku kimse ofsaytı bilmez.Golu saymamak icin bu tattik bire birdir.Ofsayttı olum o derseniz.O gol sayılmaz.Kimse sormaz ofsaytı söleyende bilmez acıkcası ama utanılır.sorulamaz cahil sayılmak vardır sonunda.
Daha sonraları olay değişir.
Ofsayt yoktur.Maç kadroları 4 forvet 1 kaleci - 4 forvet 1 kaleciden olusmaktadır çünkü.

10. Kaleci-oyuncu

Kaleci oyuncudan sayılmaz.Kaleci tabiki kalecidir oyuncu değil.Açılamaz!!
Ama bir takım eksikse kaleci-oyuncu kurtarıcıdır.Eksik takımda kaleci oyuncu 2 kisi yerine gecer.

Not: Özür dilerim Rüstem diye çocuk olmaz.Rüstemler direk 30 yasında dogarlar.Ama düzeltmeye üşendim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder